Rusya-Ukrayna savaşı

RECEP MEŞE – Rusya Ukrayna savaşına farklı açılardan, objektif yaklaşarak kalem oynatmanın gerekliliğine inanıyorum.
Öncelikle, bu bir savaş mıdır, yoksa bir işgal ya da istila mıdır?
Bu kavramların ayrı ayrı tanımı yapılabildiğine göre Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından söz edilebilir.
Hemen, hangi taraf haklıdır? Hangisinden yana olacağız gibi sıradan bir eğilim taşıyan soru akıllara düşüverir.
Oysa meseleye tarafsız bakabilmeliyiz. Belki de büyük resmi görmeliyiz.
Ben savaş karşıtıyım. Atatürk’ün “Savaş zorunlu ve hayati olmalı. Ulus yaşamı tehlikeye düşmedikçe, harp bir cinayettir.” sözünü şiar edinmişimdir.
Belki de en doğrusu savaşın içinde olduğu halklar hatta dünya halkları açısından bakılmalıdır. Böyle bakıldığında Bu savaşın bir yanda batı emperyalizmi bir yanda Rus oligarşisinin bulunduğu emperyalist bir paylaşım ve hegemonya savaşı olduğu ve her iki tarafın halklarının ve dünya halklarının çıkarına olmadığı gerçeği yüzümüze çarpar.
Bu savaş III. Dünya Savaşı riski ve potansiyeli taşır ki ayrıca nükleer savaş tehlikesi içerir.
Üstelik Türkiye’yi olumsuz etkileyeceği de besbellidir.
Taraf olmak kolaycılıktır. Görünürdeki manzaraya bakıldığında: İstila eden, işgal eden Rusya olduğundan direkt suçlu onlar olur. Lanetler onlara okunur. Bir de bizde sağ pencereden bakıldığında anti Sovyet mirasından kalan antikomünizm ve Moskof antipatisinden kaynaklanan hamasi bakış açısı birleşince Ruslara lanet yağdırılır. Öte yandan sol pencereden bakanlar ise eski Sovyetlere ve sosyalizme sempati duyduklarından belki Rusya’yı savunmakla meşgul olacaklardır. Ancak bilinmelidir ki bu günkü Rusya artık bir Sovyet toplumu olmadığı gibi sosyalizmin esamesi bile okunmaz. Kapitalist bir ülke haline gelmiş ve bir versiyonu olarak oligarşi ile yönetilmektedir.
Rusya tarafından bakıldığında Batının orada ne işi var? Gel, Rusların dibine gir, güvenliğini tehdit et, kuşatmaya, dağıtmaya, yok etmeye çalış ve kendi emperyalist ideolojini dayat; “Rusların elleri armut toplayacak değil ya!” denebilir.
Ruslara da barbar, faşist diyerek ortadan bir bakış açısı sunsak da sığ bir görüşe prim vermiş oluruz herhalde.
Peki Ukrayna’yı yönetenlere ne demeli. Zelenski; batının katekullisine aldanıp zar atarak ülkesinin ve halkının üzerine kumar oynadı. Ne oldu? Batı Ukrayna’yı gaza getirip yüz verdi fakat ardından yalnız ve yüzüstü bıraktı.
İşin ilginci; Akıl sır erecek gibi değil.
*Rus halkları Slav. Ukrayna halkları da Slav. Yani Slav, Slav ile savaşıyor.
*Zelenski bir Yahudi. Yani Slav Ukrayna halkı yüzde 74 oyla bir Yahudiyi seçmiş.
*Zelenski bir Yahudi olmasına; Neo Nazilerin Yahudi düşmanı olmasına rağmen Neo Naziler tarafından desteklenmekte ve o da onları koruyup kollamaktadır. Ve Neo Naziler Ukrayna’ya damgasını vurmuş vaziyette.
*Faşist Neo Nazi oligarklar Ukrayna’yı ahtapot gibi sarmışlar.
*Neo Naziler anti Rusyacı. Hedefleri ve niyetleri Rusya ile savaşmak. Bunun için yıllarca Rusya karşıtı Neo Nazi ve faşist gruplar beslenmiş desteklenmiş Özellikle ABD’li askerlerce örgütlenmiş ve eğitilmiş, NATO tarafından da kollanıyor ve bu gruplar orduyla birlikte hareket ederek Donbass bölgesinde bebek, çocuk, yaşlı 2600 sivili katledip toplu mezarlara gömmüşler.
*Anlayacağınız Emperyalistler Ukrayna ile epey oynamışlar.
*Batı, “Siz doğu medeniyetine ait değilsiniz, batı medeniyetine aitsiniz.” diye Ukraynalıları şımartmışlar, Ukraynalılar da bu gaflete düşmüşler.
*Aslından ayrılmış, geçmişinden kopmuş Bağımsızlıklarına sahip çıkamamış Slav olan Ukraynalılar acaba bu gafletten uyanırlar mı ve diğer ulus ve halklar da buradan bir ders çıkarırlar mı diye bir düşünce beni dürtüyor.
Şimdiye kadar olan değerlendirmelerim savaşla ilgili erken dönem değerlendirmelerim. Savaşın üçüncü haftasını geride bırakırken son gelişmeler ise beni yeni bir değerlendirmeye taşıdı.
Bu kadar gün oldu Rusya Ukrayna’yı işgalde ilerleyemedi. Daha Kiev’e bile giremedi.
Ruslar başarılı olamadı mı diye sorular sorulmaya başlandı. Sonuç fiyasko mu? Dağ fare mi doğurdu? Rusya-Putin prestij mi kaybediyor? Batı, Rusya’yı ekonomik savaşta yendi mi diye konuşuluyor. Rusya ekonomik olarak göçtü mü? Gibi sorularla kuşkular artmaya başladı.
Hatta daha da ötesi Batı, Ukrayna’da Rusya’ya tuzak mı kurdu. Putin tuzağa mı düştü? Şeklinde değerlendirmeler de dillendiriliyor.
Yoksa bu soruları sormak için erken mi? Bekleyip göreceğiz.
Dünya savaşı kapıda olabilir. Başlıklar sürülmüş, füzeler doğrultulmuş olabilir. Felaket yaklaşıyor. Kıyamet saati hızla ilerliyordur belki de. Beklemeyelim hiç başka gezegenlerden kimse gelmeyecek kurtarmaya. Bizi ancak biz kurtarabiliriz. Savaşı durduracak tek güç: Büyük insanlık.
Meydanları dolduruyor, caddelerde sel oluyor, savaşa hayır diyor. Büyük insanlık. Kim bilir! Belki! Küllüm silahları eritip ark ocaklarında, traktör, makine, oyuncak yapar bir gün yeniden. BÜYÜK İNSANLIK.

 

2593060cookie-checkRusya-Ukrayna savaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.