Sudan’a 100 Milyon Dolarlık Türk Yatırımı

Sudan’ın Başkenti Hartum’dan 140 km. mesafedeki Hasahisa şehrinde Oktay Ercan’ın %34, Kuveyt Devletinin %33, Sudan Devletinin %33 ortaklığı ile kurulan Sur Textile Mills Uluslarası Yatırım Şirketi’nin yıllık 120 milyon Dolar ihracat girdisi sağlayacağı, 100 milyon Dolarlık tesisi Cumhurbaşkanı Mareşal Omer Hassan Ahmed Al- Beshir’in katılımı ile resmen açıldı…

Sudan’ın Başkenti Hartum’dan 140 km. mesafedeki Hasahisa şehrinde Oktay Ercan’ın %34, Kuveyt Devletinin %33, Sudan Devletinin %33 ortaklığı ile kurulan Sur Textile Mills Uluslarası Yatırım Şirketi’nin yıllık 120 milyon Dolar ihracat girdisi sağlayacağı, 100 milyon Dolarlık tesisi Cumhurbaşkanı Mareşal Omer Hassan Ahmed Al- Bashir’in katılımı ile resmen açıldı.

31 milyon nüfuslu Doğu Afrika’nın cömert, sabırlı insanların ülkesi Sudan’da ilk yatırımını 2003 yılında gerçekleştiren Sur, bugün 3 900 kişiyi istihdam ediyor. Önümüzdeki yıl kapasitesini ikiye katlayarak hedef 10 000 kişiyi istihdam etmek.

Açılış öncesinde yerel müzik grubu Afrika’ya özgü örneklerden sunum gerçekleştirdi.

Sur birlikte çalışmanın bir eseridir

Genel Müdür Oktay Ercan açılış konuşmasında ” Sur birlikte çalışmanın bir eseridir. Tekstil lokomotif sektördür.Yoğun nüfusu bulunan Afrika’da 300 milyonluk coğrafyaya hizmet edeceğiz. Yatırımlarımız artarak devam edecektir. 40 Km. ileride aynı kapasitede yeni bir fabrikayı bir yıl sonra açacağız. İstanbul tecrübesi ile pazarlayacağız. Dizayn ve tasarımlarımızın desteği ile yeni pazarlara açılacağız. Bu fabrikamızı 18 ay gibi kısa zamanda bitirdik. Bölgeye iş fırsatları sunacağız” dedi.

Sizlere Türkiye’den selam getirdim

TC Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay konuşmasında ” Sizlere Türkiye’den selam getirdim. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını getirdim. Sudan, Katar ve Türk yatırımı olan Sur Uluslararası yatırıma emek verenleri tebrik ediyorum. Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” dedi.

Büyük bir çınar olacak, bölgenin insanları gölgesinde kendilerine yer bulacaklardır

Cumhurbaşkanı Mareşal Omer Hassan Ahmed Al- Bashir konuşmasında ”Bugün önemli bir açılışa şahitlik ettik. En modern tekstil fabrikasını açtık. Uzun ve yoğun çalışmaların semeresi olan üretim tesisinde yeni iş alanları ve fırsatları sunacaktır. Bölgemizde pamuk üretimi yüksektir. Bu önemli projeyi hayata geçirdikleri için Sur firması yetkililerini tebrik ediyorum. Komşu ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayacaklardır. Böyle yatırımların emsallerini çoğalmalı. Bu fabrika pilot uygulamadır, arkasından yenilerinin geleceğine inanıyorum. Bu fabrika bu bölgede büyük bir çınar olacak, bölgenin insanları gölgesinde kendilerine yer bulacaklardır”dedi.
Bugün Sudan’da Türk işadamı silinmeyecek etkili bir tarih yazıyor

DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz özel uçak ile İstanbul’dan Hartum’a gitti.

Osman Şahbaz konuşmasında ” Bugün Sudan’da Türk işadamı silinmeyecek etkili bir tarih yazıyor. Büyük hedefleri olan Yeni Türkiye girişimcileriyle teknoloji ve tecrübe ihraç ediyor. Cesur ve başarılı Türk yatırımcısı Oktay Ercan beye destek olmaya, tesisin açılışı için Sudan’a geldik. Muhteşem bir organizasyon, çalışan eksiksiz bir tesis gezdik. Amaçladıkları tüm hedeflere ulaşmalarını diliyorum. Rabbim başarılı çalışmalarında hayırlı muaffakiyetler versin. Değerli kardeşim Oktay Ercan’ın dost ve kardeş Sudan’da kurdukları uluslararası ortak çalışmanın eseri olan örnek tesisin uzun yıllar başarıyla çalışıp hizmet etmesini diliyorum” dedi.

Ayrıca fabrika alanının içerisinde Oktay Ercan’a Sudan Cumhuriyeti Devlet Üstün Nişanı ve fahri konsolosluk beratı takdim edilerek, TC Gezira Eyalet Fahri Konsolosluk ofisi açılışı gerçekleşti.

Tesisin açılışına Cumhurbaşkanı Mareşal Omer Hassan Ahmed Al- Bashir’in yanında, Sudan Milli Savunma Bakanı Awad Mohamed Ahmed lbnouf, Katar Milli Savunma Bakanı General Mohamed Khalifa Al-Kuwari, Sudan Maliye Bakanı, Sudan Devlet Bakanı, Sudan Yatırım Bakanı, TC. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Gezira Eyaleti Valisi Mohamad Tahir Aylla, TC Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, Kenya Cumhuriyeti Milletvekili Elias Bare Shill, Kenya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulwalli Shariff, MMG eski Başkanı Oral Avcı, bölge valileri, sanayiciler, işadamları, diplomatlar ve kalabalık yerel halk katıldı.

Heyet açılış seremonisinin ardından entegre tesisi gezerek öğle yemeğinden sonra Hartum’a geri döndü.

772110cookie-checkSudan’a 100 Milyon Dolarlık Türk Yatırımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.