Yılmaz Güney, hayat kurtaran adam…

KAMİL YAVUZ – Çok az kişinin bildiği bir gerçek var. Yılmaz Güney’in  Karikatürün büyük ustası Turhan Selçuk’un 1972 darbesi zamanında hayatını kurtarması karikatür çizerleri için unutulmaz.
Askerler Turhan Selçuk’u sabaha karşı evinden alıp Balmumcu’daki kışlaya getiriyorlar. Kapıda dönemin Polbir’li polisleri var. Karşılarında yıllardır onların kafalarındaki kaskı gazoz kapağı gibi çizen adam vardır, bu fırsat kaçar mı? 4-5 polis aralarına alıp tekmelerle girişiyorlar. O arada ana kapıdan içeri Yılmaz Güney getirilmiş. Polisler ona sevgi gösterisi yapıyorlar. Herhalde solcu kimliğinden daha çok dönemin tanınmış film artisti olması polislerde ağır basmış olsa gerek Yılmaz Güney’e yönelmişler. Bu arada Yılmaz Güney yerde yatan Turhan Selçuk’u görüp ‘yapmayın, etmeyin’ diyor ve ellerinden alıyor. Turhan ustamız bir kaç kaburga kırığı ve morluklarla bu badireyi atlatıyor.
Yılmaz Güney olmasa ‘belki de aldığım darbelere dayanamayacaktım’ diye bu olayı kendisi bir toplantıda yıllar sonra anlatmıştı.

Bu hafta sonu İstanbul-Kadıköy Belediyesi organizasyonu Yoğurtçu Parkı’nda: 3. Çizgi Festivali var. Buyurun, ustalar sergisine. Turhan Selçuk karikatürleri de var.
Kamil Yavuz, Karikatür Atölyesi: Her yaş için etkinlikler. Karikatür Okuma, Çizim Atölyesi ve kitap imzası…
2719510cookie-checkYılmaz Güney, hayat kurtaran adam…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.