“Haftanın Seks Pozisyonu” Kampüsü Karıştırdı*

Cuma günleri cumhur cemaat, öğrencisi hocası hep birlikte hafta sonuna girildiğinden, eğlence saati gelmiş keyif erbâbına hitaben gazetede yayınlanan Haftanın Seks Pozisyonu köşesi Purdue Üniversitesi kampüsünü iyice karıştırdı.

Gazetesi günde 50 bin adet basılıp, 50 binden fazla öğrencisi olan Purdue’nün velileriyle beraber 200 bin kişilik bir topluluğa eriştiği hesap edilirse, kampüsü karıştıran bu seks köşesinin önemi ortaya çıkar. Indiana’daki Purdue Üniversitesi’nin günlük gazetesi The Exponent’de üç yıldan beri Cuma günleri yayınlanan Haftalık Seks Pozisyonu bir süredir tepki alıyordu, ama en son, geçtiğimiz hafta yayınladığı “Makasla Beni Zerkes” başlıklı cinsel ilişki tarifi yapan sayfadan sonra kızılca kıyamet koptu. (The Exponent, 26.03.2010, s.6 / the Scissor me Xerxes)
Gölgeli olarak siyaha taranmış grafik resimle gösterilen seks pozisyonlarını, cinsellik üzerine araştırmalarıyla tanınan ünlü The Kinsey Institute gözetimi ve tavsiyesi doğrultusunda yapan öğrenci gazetesi Exponent’in editörlerine yağan eleştiri mektupları karşısında gazete yönetimi bir süreden beri bunalıyordu. Bu kez, Zerkes Makası ile fazlasıyla bunaldı, makas iyice sıkmıştı. Gazete editörü Missy Paniaguas bir köşe yazısı yayınlayarak eleştirilere yanıt verdi. Paniaguas, pozisyon sayfasının üniversite öğrencilerini gelişi güzel ve korunmasız sekse teşvik etmediğini, evlilik kurumuna karşı olmadığı gibi evlilik öncesi ilişkiyi özendirmediğini, böyle bir amacı asla bulunmadığını iddia ederek yanıt verdi. Paniaguas, “Öte yandan öğrencilerin yüzde 95’i zaten bunu yapmıyor mu” gibi velilerin yüreğine inecek bir soruyu sormadan da duramadı.

Gerçekten, ABD üniversitelerinde seksüel ilişki üzerine rakam tutturmak olanaksız olduğundan, genç öğrencilerin çalparasız göbek atan kızlar ve horozlanan delikanlılardan oluştuğunu görmek zor değildi. Pasaklı kızın kocadan yana kısmeti olurmuş misali, üniversitelerde olmaz olmaz vaziyetindeydi. Purdue’nün gazete editörü Paniaguas, haksız da sayılmazdı hani; ama gel de anlat!

Okurlardan gelen eleştirilerin yoğunlaştığı nokta, üniversite öğrencilerinin bu grafik resimlere bakarak cinsel ilişkiye kalkışacakları yönündeydi. Editör Paniaguas, “İki yüzlülük yapmanın bu sayfaları yayınlamaktan daha çirkin olduğu” yönündeki düşüncesine karşılık özellikle muhafazakâr öğrenciler ve velileri tarafından zaman zaman tehdite kadar ulaşan eleştiri mektupları, e-postalar ve hatta telefon mesajları gazeteye yağmaya devam etti. Karşıtların bugünlerde daha büyük protesto gösterilerine kalkışacakları duyumu üzerine üniversiteye ait olan gazete binası korumaya alındı. Kampüse göz kulak olan polis “Northwestern Avenue, 460, West Lafayette” adresindeki gazete binası çevresinde heyheyleri tutmuş gibi dolaşıyordu. Korkulan olmadı, üniversiteye yakışır biçimde mesele geçiştirildi.

Ne olmuştu da bir anda böylesine ortalık mahşer yeri kesmişti; olan şuydu: Gazetenin 26 Mart Cuma günkü sayısında öğrencilere önerdiği seks pozisyonu için kullandığı başlık, “Makasla Beni Zerkes” olunca, eleştiriler artmıştı. Zira, bugüne kadar kabul edilebilir cinsel birleşme ve Kama Sutra tekniklerinden çok farklı, iddialı, henüz işportaya düşmemiş bir resim yayınlanmıştı. Grafik resimde birleşme hâlindeki çiftlerin makas görünümü yer alıyordu. Zerkes, “Pers İmparatoru Xerxes” den kaynaklanan bir cinsellik deyimi olarak kullanılıyor ve gazetenin ressamı Qing Zhao tarafından gölgelenerek çizilmiş resimde cinsel birleşme apaçık gösteriliyordu. Bu sayfayı merak edenlerin, Attilâ İlhan bey rahmetlinin kitaplarında kullandığı gibi Meraklısına Notlar olarak verilecek adresi şuydu: www.purdueexponent.org
İşte orada âyan beyan gösterilen çiftleşme resmi dinî bütün Amerikalıyı baştan çıkarmıştı. Sonra bu konu, gündeme gelen Sarah Palin’in saç modeli, Obama’nın kendisine ajan hatta komünist ve hatta hatta müslüman denilmesine gülmesi, ABD’nin genelevde çalışan ilk erkek fahişesinin istifa etmesi, sekiz çocuğunu bir kerede dünyaya getiren kadının porno çekmesi, Sandra Bullock’un eşi tarafından ihanete uğraması gibi milli meseleler arasında eridi gitti.

Purdue şimdi nasıl mı, iyi, merak etmeyin! Zombilerin baskınına uğradı sadece: Plastik tabancayla koca koca çocukların birbirlerine “grav grav” yaptığı, binlerce öğrencinin katıldığı kitlesel bir oyundu bu; ama bu sonraki hikâyedir.
Unutmayınız: ABD’de her şey biter, hikâye bitmez!

[email protected]

*Bu yazı Cumhuriyet gazetesinde 11.04.2010 tarihinde yayınlanmıştır.

1592210cookie-check“Haftanın Seks Pozisyonu” Kampüsü Karıştırdı*

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.