KANADA – İngilizce Sözlüğü Açınız!

Atlas Okyanusu kıyısında balıkçılıkla meşgul bir kasaba…

İrlanda ve İskoç göçmenleri gelip kurmuşlar; yıl 1711’dir.

Biz o tarihte Rusya’yla çekişiyorduk, Prut Savaşını yaptık, Baltacı Mehmet Paşa vardı Yeniçeri’nin başında, epeyi zayiat verip güya savaşı kazandık; değmezdi bunca can kaybına fakat bu ayrı bir mevzudur.

Biz Kanada’ya, bu federal ülkenin ‘Newfoundland Labrador’ Eyaletine dönelim. Bahsettiğimiz kasabada bin kişi falan yaşıyor; köy gibi.

 

Adı DILDO! İngilizce argoda erkeklik organı demek; fallus, penis, vs.

Dildo adı bugün seks oyuncakları satan firmaların ürünlerinde genel bir isme dönüşmüştür; bilirsiniz. Bilmem demeyin, ‘Yalan söyleyenin mumu yatsıya kadar yanar’, ki yatsıya da bir şey kalmadı.

Kasaba levhasındaki Dildo’nun adı bugüne kadar duyulmamıştı, kendisini âdeta saklamış bulunuyordu. Adını değiştirmemişler, dedelerinin dedesinin dedeleri öyle koymuş bu ismi bir kere…

Amerikan TV’lerinde geç saat komedi şovu yapan Jimmy Kimmel adlı sunucunun geçen hafta dikkatini çekene kadar pek kimseyi de ırgalamamış bulunuyordu. Kimmel, üşenmeyip Dildo kasabasına kadar gitmiş, aslına bakılırsa pek gazeteciliğe sığmayan, ancak buranın tuhaf ismiyle dalga geçmek üzere yapılmış söyleşileri görüntüleyip stüdyosuna geri dönmüştür. Yayına çıkıyor tümü ve birden Dildo meşhur oluyor.

Şimdi herkesin ağzında, dilinde Dildo! Yani sözcük olarak, tabii

Böyle tuhaf isimlerin listesini karıştıracak olursanız ucu bucağı belli olmaz. Mesela, ABD’nin meşhur Amish köylülerine ait Pennsylvania’daki bir başka küçük kasabanın adı ‘Village of Intercourse’dur; burada söyleyemem çok ayıp, siz sözlüğe bakın. Village’i bilirsiniz, köy demektir!

Böyle tuhaflıklar oluyor, n’aparsınız!

Bu komedi şovmenlerin işi de bu, tıpkı Cem Yılmaz’ın, Ata Demirer’in yaptıkları gibidir…

Şimdi emekliye ayrılmış bulunan eski şovmen David Letterman’ın, 1995’de bir gece programı yaparken, gelişi güzel telefon çevirip-tuşlayıp Kanada’yı aradığı zaman, numara Dick Assman adlı bir benzinciye tesadüf etmişti. Saskatchewan kırlığında yaşayan bir Kanadalı, garibim.

Hem dick hem de ass oğlu olan benzinci, telefonu açıp CBS stüdyolarına derdini anlatmaya çalışmış, ismini koyan anne babasına sorumluluğu yüklemiş, fakat sonra birden meşhur olmuştu. Şimdi şöhret olmak sırası Dildo kasabasınındır.

Kasaba tarihiyle ilgilenenlere bakılırsa, buraya yerleşen İrlandalı-İskoç ve nihayetinde İngiliz kökenli göçmenler, deniz kıyısında rast geldikleri çalı çırpıyı penise benzetmiştir. Bazıları da böyle değil, kayıkhanede yapılan teknelerin pruvasında erkek organını andıran süslemeler vardı, diyor. Diyen diyene…

Kasabalılar ise bütün bunlara gülüp geçiyor, hatta Dildo’yu, yine İngilizcesiyle Abbreviation denilen, kısaltılmış kelimelerin ilk harflerinden oluşan bir isim sayıyor.

Diyorlar ki, D harfi soyluluk anlamındaki dignity’den gelir, I harfi masum anlamında innocent demektir, L harfi özgürlük anlamına gelir yani liberty demektir, yeniden D’ye geldik ve buradaki D günler anlamında days demektir, O harfi ise bilmem ki ne demektir!

Size İngilizce çalıştırdık biraz ama olsun, bakın ne kasabalar var, fermuarı açık kalmış pantolondan sarkan gömlek ucu gibi kendisini ele veriyor.

 

[email protected]

 

 

2324510cookie-checkKANADA – İngilizce Sözlüğü Açınız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.