Neyzen Ünver ve Dr. İsfendiyar

Bu haftaki yazımda sorunlardan söz etmeyeceğim… Toplumdaki iki güzel insanı yazacağım… Hani hep yazarım Londra’daki tarihimiz 19’ncu yüzyıla uzansa da toplum olma geçmişimiz çeyrek asır gibi çok kısa bir süreye gidiyor…

Bu süreçteki topulma katkı sunmuş isimlerin unutulmaması için yaptığım çalışma hâlâ sürüyor. Sizelere bugün söz konusu çalışmada yer alan, emekli olmuş ve sağlık sorunlarıyla uğraşan iki değerli ismi hatırlatmak istiyorum: Munise Ünver ve Dr. İsfendiyar Tuncer…

Neyzen Ünver oldukca alçak gönüllü… Bir zamanlar söyleşi teklif ettiğimde “Aman efendim. Biz kimiz ki” diye önce geri çevirmiş sonra da beni kırmamak için kabul etmek zorunda kalmıştı.

Munise Ünver, Türkiye’nin ilk Mevlevi neyzen kadını. İngiliz Mevleviler’e ney dersi vermek için geldiği Londra’da 1969’dan bu yana çoğu İngiliz yüzlerce öğrencisine ney öğretti. Anadolu insanının urhani yanını aktaran gönüllü bir turizm elçisiydi. Şimdi o çok sevdiği sevdiği ney kurslarından uzak…

Ünver, 1940’da Erzincan’da doğmuş. 1950’lerde Ankara’da Neyzen Süleyman Ergüner, Hayri Tümer ve Ulvi Ergüner’i dinlerken neye karşı ilgi duymuş. Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nü 1963’de bitirmiş ve Hayri Bey, Aka Gündüz ve Neyzenbaşı Halil Can’dan ney dersleri almış. Safiye Ayla’nın konserlerinde çalmış. Sonra 1969’da Londra’ya İngilizlere ney kursu vermeye gelmiş… Geliş o geliştir…

1980’de bir İtalyan göçmen ile evlenir ve 1984’de oğlu İsmail George doğar. 1992’de de ney derslerinin yanısıra okullarda piyano ve yemek teknolojisi kursu vermeye başlar… Çeyrek asırlık Türk Sanat Müziği korosu Nihavent’te uzun yıllar neyine soluk veren Ünver, bugüne kadar yüzlerce öğrenciye ney öğretti…

Bugünlerde sağlık sorunlarıyla uğraşan Neyzen Munise Ünver’e Londra’daki Türk toplumundaki en alçak gönüllü ve en renkli mozayiği tek başına kendisinin oluşturduğunu söylüyoruz. “Ney’e can veren nefesinizle ömrünüz bereketli olsun” diyoruz…

Toplumun vefa borcu olan bir diğer büyüğümüz ise Dr. İsfendiyar Tuncer… Türkçe konuşan toplum içinde ilk özel muayenehaneyi Dr. İsfendiyar Tuncer’in açtığı biliniyor. Kıbrıs kökenli Dr. Tuncer, hastalarıyla yakından ilgilenmesi, yıllardır değiştirmediği muayene ücreti ve yoksul hastalara karşılıksız bakmasıyla tanınıyor.

1927’de Kıbrıs Magusa’da doğan Tuncer, 1952’de Ankara Tıp Fakültesi’ni başarıyla bitirmiş ve Lefkoşa Hastanesi’nde Rum meslektaşlarınca ötelenince Londra Hammersmith Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanlığını tamamlamış. Kıbrıs’a can güvenliğinin olmadığı için dönemeyince de 2011’e kadar hastalarını kabul ettiği “48 Eburne Road Hollaway Road N7 6AU” adresindeki muayenehanesini açmış.

Dr. Tuncer benimle bir röportajında o yılları şöyle anlatmıştı:

“Türk hastalar dil bilmedikleri için sağlık hizmeti almakta zorluk çekiyorlardı. Hastanede uzmanlık yaptığım dönemde beni bulurlar ve onlara yardım ederdim. Muayenehane açınca özellikle İngilizce sorunu olanlar için büyük bir kolaylık oldu. Sünnet gibi önemli bir hizmeti ilk sunan Türk doktoru sayılırım. Bugüne kadar 20 bin çocuğu sünnet ettim. Şimdi dedesini sünnet ettiğim çocukları sünnet ediyorum…”

Kadın doğum, damar cerrahisi ve ayak ülseri ile göğüs ve kalp konusunda da uzmanlaşan Dr. Tuncer, İlk kez damar değiştirme yöntemini geliştirmiş. 1992’ye kadar da Kings College’de uzman doktor olarak görev yapmış.

Toplumda iz bırakan bu değerli iki isme toplumun vefa borcu bulunduğunu düşünüyorum. Onlara sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileğimle, hiç bir zaman unutulmayacaklarını söylemek istiyorum… İyi ki varlar…

1084380cookie-checkNeyzen Ünver ve Dr. İsfendiyar
Önceki haberEğitimdeki aymazlık…
Sonraki haberHayalleri hedefi oldu; Bir Başarı Öyküsü
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.