İngiltere’deki yargıda paralel devlet

Göçmenlerin eli elma topluyor

Runnymede Trust Poll, Britanya’da her 5 kişiden dördünün medyanın etnik azınlığı verme biçiminin ayrımcılığı artırdığı ve ırkçılığa çanak tuttuğunu söylediğini aktardı.
Balık baştan kokar… Hükümet, göçmen düşmanlığı söyleminde işin tadını tuzunu o kadar kaçırdı ki, basını da seçmeni de bu söylemin kuyruğuna takıldı. Haliyle sokaktaki sıradan vatandaş da göçmenlere karşı iki kelam etmeyi kendinde hak görmeye başladı…

Sığınmacılara engel olan yetkiliye şampanya

Geçen hafta Guardian ‘İngiltere’ye sığınma talepleri reddedilen göçmenlerin temyiz davalarını kaybetmelerine yardımcı olan İçişleri Bakanlığı göçmenlik bürosu yetkililerinin ikramiye, hediye çekleri ve nakit parayla ödüllendirildiklerine’ ilişkin özel bir haber yayınladı.

Gazetenin bilgi edinme özgürlüğü yasası uyarınca talep ettiği resmi belgelere dayandırılan habere göre; göçmenlik bürosu yetkililerinin hükümetin İngiltere’yi terk etmeleri hükmüne vardığı göçmenlerin açtığı temyiz davalarının yüzde 70’ini kazanma hedefi olduğunu gösteriyor.

Gazetenin aktardığına göre “kısa vadede gösterdikleri olumlu performans” nedeniyle yetkililere yaklaşık 25-50 sterlinlik hediye çekleri veriliyormuş. Bir başka deyişle, göçmenlik bürosu, temyize giden göçmenleri bile sınırdışı ettirebilen personeline şampanya parası vermiş…

“İngiltere’de nefret suçları incelenmiyor”

Peki onca düşmanlığına karşı göçmenler ne yapıyor? “Herhalde bizimkilerin eli kolu elma toplamıyorlar” diye düşünebilirsiniz. İşte bunun yanıtını da Independent araştırmış…
Gazeteye göre, polis soruşturmasına güven duyulmadığı için on binlerce nefret suçunun emniyet birimlerine bildirilmiyor. Irkçı veya dini gerekçelerle işlendiği iddia edilen suçların yalnızca beşte birinden azı soruşturuluyor, bu soruşturmaların da üçte birinden azı mahkemeye taşınıyor. Sonuçta, bu suçlardan hüküm giyenler yok denecek kadar az…

Kısaca bizimkilerin eli elma topluyormuş… Biz sessiz kaldıkca tepemize binerler tabii…

İngiltere yargısında (paralel devlet) Masonlar?

Polisten ve mahkemeden sözü açmışken, Independent’te yer alan bir başka özel haberde, organize suç örgütlerinin Mason locaları aracılığıyla ülkenin yargı sistemine ‘görevini kötüye kullanan yetkililer’ yerleştirdiği öne sürüldü.

Türkiye’deki Fetullah cemaatine yapılan suçlama, burada Mason’lara yapılıyor.

Gazetenin görüşünü aldığı İngiliz Polis Teşkilatı Scotland Yard sözcüsü, “Londra Emniyeti, hiçbir yetkilimizin ve personelimizin halkın polis duyduğu güveni sarsacak davranışlarına hoşgörü göstermeyecektir” açıklamasını yapmış.

Türkiye’de AKP hükümeti işine gelmeyince bu tür laflar etmeye başladı. Oysa atına atlayan Üsküdar’ı çoktan geçmişti…

Ekonomi tıkırında mı?

İngiltere’de ekonomik veriler krizden çıkıldığını gösteriyor. Geçen haftanın iyi haberi de enflasyonun hedefteki rakam yüzde 2’ye düşmesiydi. Bize üniversitede istatistiklerin aslında kamu oyunu aldatma rakamları olduğu öğretilmişti.

Hükümet bugünlerde “Ekonomi tıkırında” haberlerini yaymaya özen gösteriyor. Sanırım bunun iki nedeni var; ilki aslında kriz yoktu, ekonomik kesinti için kriz bahanesi vardı, kesinti sonrasında ‘ekonomiyi düze çıkarmış’ rolünü yapıyorlar… İkincisi de yerel seçimler yaklaşırken bu rakamları seçmen avındaki oltaya takıyorlar…

1084200cookie-checkİngiltere’deki yargıda paralel devlet
Önceki haberÇalışma yaşamı gündemde değil
Sonraki haberAtatürk’ün durugörü yeteneği…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.