PORTEKİZ… Uluslararası sanat festivali kapsamında düzenlenen Alkantara Festivali başladı!

2020’den bu yana her yıl Kasım ayında gerçekleşen festival bu yıl da 11-29 Kasım tarihleri arasında seyircilerle buluşuyor.

Festival sadece Lizbon’da yaşayanlar için cezbedici olmakla kalmıyor… İki hafta boyunca süren sanat şölenine Porto, Caimbra gibi bölgelerden gelen ziyaretçiler oldukça ilgi gösteriyor! Kültürel dokusu zaten fazlasıyla yoğun bir şehir olan Lizbon’u bir de bu dönemde görmeye değer!

Lizbon Alkantara Festivali 

Festivalin sanat yönetmenliğini Carla Nobre Sousa ve David Cabecinha üstleniyor. Carla Nobre Sousa’nın ismini 2018’den beri Alkantara Associação Cultural’ın sanat yönetmenliği koltuğunda yaptığı işlerle duyuyoruz. David Cabecinha ise “Goodnight Cindrella” ve “The Side of Resurrection” gibi filmlerin yapımcısı olarak karşımıza çıkmıştı. Bu ikilinin sanatsal kimyası gerçekten tutuyor ve birlikte çok başarılı projelere imza atmaya devam ediyorlar.

Peki Alkantara Festivali kapsamında hangi konular ele alınıyor? İklim krizi üzerine düşünceler sunan, marjinal kimliklerin görünmezliğiyle mücadele eden ve var olan ön kabullerimizi yeniden inşa etmemizi sağlayan sanatsal projeler yer alıyor. Kısacası güncel bir odakla geçmişe ve geleceğe uzanan bir yolculuk…

Örneğin hepimiz “Pinokyo” hikâyesini biliriz. Ancak Alkantara Festivali’nde Cade & MacAskill adlı iki sanatçı, Pinokyo’nun yapılışıyla ilgili gerçek bir aşk ve dönüşüm anlatısı ele alıyor. Hikâyeyi trans kimliğin inşası perspektifinden sunarak fantastik, politik ve mizahi unsurlarla dolu bir gösteri gerçekleştiriyor. Benim de merakla beklediğim performanslar arasında yer alıyor!

Gösteriler sadece sanatçıların değil, kendini akademik araştırmaya adamış kişilerin, dernek liderlerinin ve aktivistlerin katılımıyla da devam ediyor.

Alkantara Festivali 2022 programında yer alan gösterilerin gerçekleşeceği bazı konumlar şöyle; Centro Cultural de Belém, Culturgest, Teatro Nacional Dona Maria II, Teatro do Bairro Alto São, Luiz Teatro Municipal, Espaço Alkantara.

Gösterilerin gerçekleşeceği mekanlardan biri olan Teatro Nacional Donna Maria II’yi özellikle görmenizi tavsiye ederim.

1881-1898 arasında Shakespeare’in Portekiz’deki ilk uyarlamalarının sahnelendiği Teatro Nacional Donna Maria II, ihtişamlı mimarisiyle gerçek anlamda bir kalp çarpıntısına neden oluyor. 

Yapı ilk kez geçici olarak açıldığında 1836’da yanarak tahrip olmuş Palácio dos Estaús’un kalıntılarından ibaretti. 

9 Eylül 1836 devriminin ardından hükümet yönetimini üstlenen Passos Manuel, derhal yazar ve şair Almeida Garett’i Portekiz Tiyatro’sunun kuruluşu, organizasyonu ve genel konservatuarı oluşturması için görevlendirdi. 

Bir ülkede ulusal bir tiyatronun kurulmasının ne kadar önemli ve öncelikli bir adım olduğunu bugün çok daha iyi anlıyoruz. Bu yalnızca kültürel bir konu değil, her şeyden önce politik bir sorundu. Fransız işgallerinden sonraki zor zamanlarda toparlanmaya çalışan bir ulusun bağımsızlığıyla yakından bağlantılıydı.

Binanın restore edilmesi ve yeniden düzenlenmesi için 10 yıl süre gerekti ve 1846’da resmi olarak açıldı. Yapının mimarı, İtalyan bir mimar olan Fortunato Lodi’dir.

Festival programını http://www.alkantarafestival.pt adresinden inceleyebilirsiniz.

2647380cookie-checkPORTEKİZ… Uluslararası sanat festivali kapsamında düzenlenen Alkantara Festivali başladı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.