“Rainbow Box” Işık Yerleştirmesi

Güncel sanatçı Betrand Ivanoff’un yeni ışık enstalasyonu Asya yakasında Üsküdar’da, rıhtım yakınında, sadece dört cephe duvarı ayakta kalmış olan eski bir tütün antreposunda kuruldu. Farklı uzunluklarda (10 ila 15 metre arasında) neon tüplerden yapılmış bir dizi büyük düz çizgi, sadece iskeleti kalmış olan bu mimari yapının çıplak duvarlarına yerleştirilerek başka bir yere yönelmek üzere dünün görkeminin sembolik gücünü ortaya çıkarıyor. Eski bi endüstriyel alanın harabesi içerisinde yerden gökyüzüne yerleştirilmiş olan alacalı ışık demeti, yaratılmayı bekleyen geleceğin fethine gitmek için geçmişi temel almadan var olamayacak bir yazgının bugününü somutlaştırıyor.

İstanbul’un gelişmekte olan kentsel dokusu içinde, bazı antrepolar 19. Yüzyıl Akdeniz’indeki ticari alışveriş ve sanayi kalkınmanın tanıkları hala. Bu antrepolara bir demet neon ışık yerleştirerek sanatçı projesi ile 20. Yüzyıl’ın bir başka simgesel sanayisinin, reklam olarak adlandırılan betimleme ve tanıtım enstrümanları sanayisinin ilerlemesine gönderme yapıyor. Tütün sanayisinden Amerika’nın fetih anılarına, modern kentlerin betimleme ile ticari kalkınmalarına kadar, ışık enstalasyonunun neonları aslında doğanın fethinden küreselleşmiş ticaret egemenliğine uzanan insan tarihine uzanan dolambaçsız bir yol çiziyor.

Zaman içinde ve ticari gelişmelerle beraber Üsküdar’daki bu antrepo, işlevini kaybederek anlamını ve fiziksel olarak içeriğini yitirdi. Bir eksiklik olmaktan öte, ışık hatları ile boşluk, çağdaş megapollerin yoğunluk ve taşkınlığı içinde yaşamsal işlevini ortaya çıkararak yüceltilmiş bir alana dönüşüyor. Işıklar bizlere nefes almanın, var olabilmek için nesneler arasındaki mesafenin ve alanın ya da soluğunu kazanmanın elzem bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Gökkuşağının tüm renklerinden oluşan Ivanoff’un bu ışık düzeneği İstanbul’un çokkültürlü kökenine ve barışın uluslararası sembolüne gönderme yapıyor.

İstanbul Çekül Vakfı tarafından koordine edilen ve Fransa’da Marsilya «Bureau des Désirs et Compétences» ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen proje “Ex-change” isimli programın parçası. Program CFCU ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti destekleri ile gerçekleştirildi.

En son Mardin Bienali’nde gerçekleştirsiği “Dallar” adlı ışık yerleştirmesiyle dikkat çeken Bretrand Ivanoff, İstanbul’un kentsel dokusundan ilham alan farklı birçok proje tasarladı. 2007 yılında İstanbul Bienali kapsamında Tophane’de gerçekleştirdiği “İst.Pembe” ışık yerleştirmesinin ardından İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Art Center’ın dış cephesindeki çalışmayı, 2009 İstanbul Bienali’nde ise Taksim’de inşaat halinde kalan Parrk Otel cephesinde “Mavi Ufuk Çizgisi” adlı enstalasyonu gerçekleştirdi.

“RAINBOW BOX”
IŞIK YERLEŞTİRMESİ

BERTRAND IVANOFF

ESKİ TÜTÜN DEPOSU – ÜSKÜDAR
23 Nisan – 22 Mayıs 2011

755000cookie-check“Rainbow Box” Işık Yerleştirmesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.