Siz neden Paris’e gittiniz Sayın Davutoğlu?

Kendilerini “İslamcı” olarak tanımlayan teröristlerin kanlı eylemleri geçen haftaya damgasını vurdu… Ne yazık ki gelişmeler “İş içinde iş var” dedirtecek cinsten… Londra’daki küçük bir toplum olarak da bu tsunamiden en çok etkilenecek kesimiz… Çünkü içinde yaşadığımız toplum, bu “islamcı” saldırıların faturasını Müslüman kökenli göçmenlere çok kolay gönderebilecek bir politik beslenme içinde… Ayrıca dünyada hiç bir yer artık güvenli değil…

Haberlere şöyle bir göz atalım ve aklımıza takılan soruları da ekleyelim…

* Üç zanlı öldürüldü… Fransa’da polis, Charlie Hebdo saldırısı zanlarını sığındıkları matbaada öldürdü.

SORU: Yahu siz neden uyutucu mermi yerine gerçeğini kullandınız! Zanlıları bilerek mi susturdunuz!

* Charlie Hebdo saldırısını araştıran komiser “intihar” etti… Fransız Polis Sendikası, Komiser Helric Fredou’in intiharını depresyon olarak açıklarken, arkadaşları ise ölümünün şüpheli olduğunu belirttiler.

SORU: Bu da ne demek yahu! Komiser olayların perde arkasını mı görmüştü de susturuldu!

Paris saldırısının olduğu aynı gün basında pek de yer bulamayan aslında küresel düşünüldüğünde çok daha büyük bir haber vardı: Boko Haram Nijerya’da bir kasabayı katletti: 2000 ölü…

İslamı kendilerine referans alan IŞİD ise Irak ve Suriye’de katliamlarını sürdürüyor. İşin kötü yanı IŞİD’in döktüğü kan kanıksandığı için basında yer bile bulamaz oldu. artık..
Sözü burada gazeteci dostum Firdevs Robinson’un yorumuna bırakıyorum:

“Tabii ki, bu militanların din anlayışıyla, ana babamızın ve dünyanın dört bir köşesinde yaşayan milyonlarca Müslümanın İslam inancı birbiriyle örtüşmüyor. Ama artık, genelde Müslümanların, özel olarak da Müslüman ülke liderlerinin, bu türden acımasız saldırıları yapanların kendilerine referans olarak İslam dinini aldığı ve giderek artan sayıda insanın da onlara sempati duyduğu hatta eylemlerine destek olduğu gerçeğini kabul etmesinin zamanı geldi de geçiyor. Örneklerini, Paris saldırısından hemen sonra Türkiye medyasında fazlasıyla gördük.

Bir çok İslam ülkesinde ifade özgürlüğünden anlaşılan, azınlık dinlerine ya da inanmayanlara yönelik hakaret serbestisi. Dinin eleştirilmesini yasalarla suç haline getirenlerin başında Müslüman ülkeler geliyor. Sadece geçen yıl, 100’den fazla kişi Pakistan’da dine hakaret ettikleri gerekçesiyle yargılandı. Dine hakaret yasaları olan ülkelerde aralarında çoçukların da bulunduğu bireylerin, bu gerekçeyle linç edildiklerine tanık oluyoruz.

Aynı ülkeler, yanlarına İslamcı örgütleri de alarak, yıllardır Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinde, ifade özgürlüklerine sınırlamalar getirmeye çalışıyor. Evrensel İslami İnsan Hakları Bildirge’lerinde savundukları ‘dini inançlarla alay etmenin ya da saygısızlığın’ suç sayılması talebi, AIHM’in kararlarına tamamen ters. AIHM, incitici olsa da fikirlerin özgürce dile getirilebilmesi prensibini benimsiyor.

Türkiye’de de, AKP hükümetleri tarafından dine hakaret suç haline getirildi. Tanınmış piyanist Fazıl Say, bu yasa çerçevesinde İslama hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı.”

Ha bu arada Anti-Kapitalist Müslümanlar’ın öncülerinden yazar İhsan Eliaçık, “Türkiye’deki İslam kültürüyle yetişen bir genç 3 gömlek sonra IŞİD’cidir” diyor… Ayrıca Taraf’taki bir habere göre de Kürtlere karşı savaşmak için Türkiye’den 12 bin kişi IŞİD’e katıldı…

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Paris’deki cenaze törenine katıldı…

____________________

NOT: Bu yazı kaleme alındığı günün ertesi, İngiltere basınında Davutoğlu’nun Paris yürüyüşüne katılmasının samimi bulunmadığına ilişkin yazılar çıktı. Aşağıdaki ilgili haberleri lütfen tıklayınız:

İLGİLİ HABERLER:

‘Paris’e giden bazı liderlere eleştiri’

Hollande Davutoğlu’na soğuk davrandı

1084500cookie-checkSiz neden Paris’e gittiniz Sayın Davutoğlu?
Önceki haber3.7 milyon Charlie Hebdo
Sonraki haberİlişkilerde Farkındalık
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.