TBCCI’da “yeni dönem” başlasın artık

Toplumun en eski kurumlarından olan Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nda (Turkish-British Chamber of Commerce and Industry -TBCCI) 1980’de kurulmuş. Amacı İngiltere ve Türkiyle arasındaki ticareti geliştirmek karşılıklı iş fırsatları değenrlendirmek, iletişim ve eşgüdümlü çalışma ortamı yaratmak. Ayrıca İngiltere’deki Türk kökenli işadamlarına da sanayi ve ticaret odası olarak hizmet sunmak…

TBCCI’da yapılan olağan genel kurulda ilk kez bir kadın başkanlığa seçildi. Emma Edhem… Kendisini kutluyorum. Ethem aynı zamanda Türk-İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı. Bir kadın duyarlılığı ile yeni başkanın TBCCI’a yeni bir vizyon ve açılım getirmesini bekliyorum… Topluma hizmet eden eğitim ve kadın kuruluşlarının çoğu bağışlarla yaşıyor. TBCCI topluma hizmet eden bu kurumların arkasında rüzgar olabilecek en iyi ve en güçlü kurum. Türkiye’de TÜSİAD yalnız patronlar kulübü değil, aynı zamanda sosyal kurum ve kuruluşlara destek olan, sosyal araştırmalar yaptıran ya da ciddi katkı sunan bir oluşum.

Aynı şeyi TBCCI’dan da bekliyoruz. Topluma ekilen hiç bir şeyin boşa gitmediğini sanıyorum. Bir zamanlar Asil Nadir zorda kaldığında radyodan yapılan çağrıya binlerce toplum üyesi koşmuş ve Nadir’i zordan kurtaracak kefalet parası toplanmıştı…

TBCCI uzun dönemdir Remzi Gür etkisiyle yönetiliyor… Gür, iki dönem (4 yıl) başkanlık sonrasında 2009’da tüzük gereği görevi bırakırken TBCCI’a bir bina kazandırma vaadini yerine getiremediği için özür dilemişti. Gür’ün adı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çocuklarını yurtdışında okuttuğu ve CHP’li vekile rüşvet teklif ettiği gerekçesiyle ulusal basında sıkca yer almıştı.

28 yıldır İngiltere’de gazeteci olarak hizmet etmiş bir toplum üyesi olarak TBCCI yönetiminde yer alan Hüseyin Özer, Itır Sökmen, Ragıp Balcıoğlu ve Enver Kannur’u yakından tanıyorum. Toplumsal duyarlılığı olan, kendileri dışındaki başka hayatlar için kaygı duyan, toplumun yüzakı sayılan bu isimlerin yine TBCCI yönetiminde yer almalarını da şans olarak görüyor ve çiçeği burnundaki başkan Edhem’in TBCCI’ı sosyal bir kuruma dönüştürme çabasına destek vereceklerinden eminim… TBCCI’da eskinin uzantısı olmayan, gerçekten “yeni bir dönem” başlasın artık…

***

Dostlar her yıl olduğu gibi bu yıl da Açık Gazete Gecesi’ni 9 Aralık pazar saat 19’da Londra’nın ilk özel sanat merkezi “86 Stoke Newington High Street N16 7PA” adresindeki Most Art’ta yapacağız.

Ersan and Co Solicitors, Özer ve Sofra restoranları ile Cyprus Paradise ve Cyprus Premier Holidays’in destek olduğu ve herkese açık gecede toplumun müzikteki ‘as’ları sayılan müzisyenlerden Kemal Külahçı, Cahit Baylav, Çiğdem Arslan ile Sedat Sarıcı, Açık Gazete ile dayanışma amacıyla sahneye çıkacaklar. Ayrıca gecede yapılacak çekilişte de Pegasus’tan uçak bileti, Roneford’dan yemek takımı, İstanbul Restoran’dan 2 kişilik yemek ve ClinicA’dan iki ayrı katılımcıya ben tedavisi kazandıracağız…

Geceye destek olan kurum ve kuruluşlara, değerli müzisyen dostlarıma çoook teşekkür ediyorum. Açık Gazete bu rüzgarla ömrüne ömür katacaktır…

Açık Gazete yazar ve okurlarının yanısıra herkese açık olan gecede “kriz haberleriyle” içimizin daraldığı bir yılın acısını çıkaracak, eğlenmekten başka bir şey düşünmeyeceğiz… Yemek ve içki de dahil gecenin katkı payı £25 olarak saptandı.

9 Aralık’ta kimseye söz vermeyin lütfen. Bu satırların okuru olarak sizi de aramızda görmek istiyoruz…

1083800cookie-checkTBCCI’da “yeni dönem” başlasın artık
Önceki haberBen sana hiç yalan söylemedim ama sustum
Sonraki haberİngiltere MB’nin başına bir Kanadalı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.