Tuncay Takmaz, Kare Sanat Galerisi’nde

Sanatçının kendi resimlerine yeniden baktığı ve kendi dilini irdelemeye giriştiği yeni resimlerden oluşan bu sergide Takmaz`ın bilinen figüratif çalışmalarının yanı sıra kağıt işleri de yer alıyor… Kare Sanat Galerisi’nde açılacak olan sergi 03 Kasım – 26 Kasım 2009 tarihleri arasında sergilenecek.

Kaya Özsezgin sanatçı hakkında şunları söylüyor; Tuncay Takmaz’ın renkli karalamalardan ve resim notlarından büyük tuvallere aktardığı kompozisyonları, alaycı bir günlükler yığınıdır deyim yerindeyse. Bu günlükleri “okumak” isteyenlerin, ellerinde bir de görsel sözlük bulundurmalarına gerek yoktur…

Özgün ve yaratıcı olma iddiası taşımamakla beraber, böyle bir iddiayı içinde gizleyen renkli ve uçuk resimleriyle, 1990’lı yılların ortalarından bu yana dikkat çeken Tuncay Takmaz, bohem görünüşü ve geçerli kuralları yıkma yönündeki yarı uysal yarı agresif tutumuyla, meslekten gelmeyen kişileri kapsayan bir sınıflandırma modeli içinde yer almıyor. Şiir yazıyor ve bir yayınevini yönetiyor. Atölyesinin yer aldığı İstiklal caddesine, o caddenin renkli kalabalığına mensup bir kişi olmanın sağladığı olağan tepki içinde oluşturuyor resimlerini. Belki de bundan olacak, maytap fişeğinin patlamasına benzer bir coşku içinde küçük kâğıt parçaları üzerine çalıştığı resim ayrıntılarını, kolajlama tekniğiyle organik bir kompozisyon yapısına dönüştürüyor, kimi yerde bu parçaların sınırlarını dışardan yaptığı müdahalelerle belirli hale getiriyor, kimi yerde de kompozisyon gereği birtakım boya geçişleriyle bağlantılar kuruyor bunlar arasında. Geçmiş kültürümüze ironik telmihlerde bulunduğu “padişahım çok yaşa” dizisinde olduğu gibi, eski minyatürlerden aldığı detayları ya da çağdaş sanatın ikonlaşmış ustalarından aktardığı göndergesel yorumları, bu büyük boyutlu kolaj salvoları içinde değerlendiriyor. Karikatüre özgü ayrıntılar içermesi nedeniyle, onun bu çalışmalarını “ironik resim” bağlamında yorumlamak yanlış olmaz sanıyorum. Ancak Tuncay Takmaz’ın, bu kompozisyonları kurarken içten içe iğneleyici, bir anlamda da eğlendirici göndermelerde bulunduğu göz önüne alınırsa, sosyal mesajlara açık bir yol izlediği de söylenebilir.

Sergi 3- 26 Kasım 20009 tarihleri arasında Pazar ve Pazartesi günleri hariç her gün saat 11:00 ile 19:00 saatleri arasında Kare Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

Kare Sanat Galerisi

Abdi İpekçi Cad. No:26/9 Nişantaşı

Tuncay Takmaz kimdir

Tuncay Takmaz 1975 yılında Şişli İstanbul’da doğdu. Bugüne kadar 25 kişisel sergi açtı, çok sayıda karma ve grup sergilerine katıldı. Resimleri ulusal ve uluslararası olmak üzere birçok özel koleksiyonda yer aldı. 1997 yılında bir grup arkadaşı ile birlikte Çekirdek Sanat Topluluğu’nu kurdu. 1999 yılında Çekirdek Sanat Dergisi’nin yayımlanmasına öncülük etti ve derginin editörlüğünü yaptı. Çekirdek Sanat Çağdaş Sanat Sergileri’nin genel koordinatörlüğünü yürüttü, birçok serginin tasarımını gerçekleştirdi. 2000 yılında kendi sanatıyla ilgili metnini Mehmet Ergüven’in yazdığı ilk katalogu yayımlandı, www.cekirdeksanat.com web sitesini oluşturdu ve editörlüğünü üstlendi. 2003-2004 tarihleri arasında askerliğini yaparken “Bu Bir Sanat Eylemidir” başlıklı mektuplar yayınlayarak bir dizi performans gerçekleştirdi. 2005 yılında Beyoğlu İstanbul’da “Çekirdek Sanat Atölyesi’ni kurdu. 2002-2005 tarihleri arasında yazdığı şiirler toplamından geniş bir seçkiyi kapsayan “Unutma Aşk” isimli şiir kitabı yayınlandı. 2006 yılında yaptığı seri resimlerden ve hakkında yazılan metinlerden bir seçkiyi kapsayan ikinci kataloğu yayımlandı. 2007 yılında üçünü kataloğu ( Ekrem Kahraman ile birlikte) yayınlandı. Sanatçının Atölyesi; Düşünce Kültür Sanat Seçkisi’nin Yayın Koordinatörlüğünü üstlendi, www.cekirdekshop.com adresinde online satış sitesi oluşturdu ve Çekirdek Sanat Yayınları’nı kurdu. 2006- 2007 yılları arasında yazdığı şiirler toplamından bir seçkiyi kapsayan “Okunmuyor Aşk” adlı ikinci kitabı yayınlandı. 2009 yılında Kirpi Şiir Dergisi’ni yayınladı, Çekirdek Film’i kurdu ve Durmuş Akbulut yönetmenliğinde “Dünyayı Değiştiren Ressamlar” “Sinemanın İlkleri”, başlıklı dizi belgesellerin yapımcılığını üstlendi, “Camgöz Kitap” adlı ikinci yayınevini kurdu.

742890cookie-checkTuncay Takmaz, Kare Sanat Galerisi’nde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.