Yandex arama motorunda bulunma teknikleri

Rusya’da Google’ı sollayan 8 milyar dolar piyasa değerine sahip Yandex, Türkiye’de de büyük bir başarı bekliyor.
Zarakol Medya’nın halkla ilişkilerini yürüttüğü Yandex, Melih Bayram DEDE’nin yazısında okuduğumuza göre % 20 başarı hedefliyormuş.
Yandex’in kelime anlamının ne olduğunu merak ederek araştırdığımızda, “Yet Another Indexer kısaltmasından yola çıkarak, “Bir başka indexci” anlamına geldiğini anlıyoruz. 1997 yılında Rusya’da yayına başlayan Yandex, Arkady Volozh ve arkadaşları tarafından kurulmuş.
Ara yüzünün açık ve anlaşılır olması, Türkiye’de daha fazla tercih edileceğinin düşünülmesine neden oluyor. Ancak, bizim gönlümüzden geçen Yandex’in çok kullanılmasından önce “Ulusal Arama Motoru Projesi”nin hayata geçirilmesi. Bu amaçla özel sektörde bazı girişimler gerçekleştirildi, hatta Türkiye’nin hatrı sayılır iş adamı derneğinden ödül de aldı, ancak girişimde bulunanlar dahil herkes yeterli değil görüşünde birleşti.
Yandex Türkiye Ürün Müdürü Alisher Hasanov’un şu sözlerini çok anlamlı bulmam sebebiyle paylaşmak istiyorum, paylaşalım ki, bu alanda girişimde bulunacaklara da yol gösterici olsun. Sadece bir arama motoru yaparken değil, yaptığınız her işte bu yaklaşımın size bu faydalar getireceğini de vurgulamak istiyorum.
Yandex Türkiye Ürün Müdürü Alisher Hasanov “İyi bir arama hizmeti sunabilmek için sadece teknolojiyi değil, kullanıcılarının kültürünü, dilini ve tercihlerini de bilmek gereklidir. Türkiye’deki ekibimiz sayesinde hizmet kalitemizi her geçen gün artırıyoruz. İstanbul ofisimizde halen analistler, yöneticiler ve çevirmenlerden oluşan büyük bir ekibimiz var. Türkiye ekibinin önemli bir kısmı özellikle arama servisinin kalitesi üzerinde odaklanmış durumda. Ayrıca, ana servislerimizin gelişmesi konusundaki tüm kararları Yandex Türkiye ekibi veriyor”
Çeviri hizmetlerini İrlanda’da yaptıran Microsoft’a ve Google’a da iyi cevap olur düşüncesindeyim. İrlanda’da Türkçe’yi çat pat bilenler sayesinde (!) yerimi, arkaplan gibi kelimeler Türkçe’mize kazandırılmış durumda.
Aslında, bir takım vergi avantajlarından dolayı Facebook, Google, Microsoft gibi büyük firmalar İrlanda’yı Avrupa Operasyonları Merkezi haline getirilmiştir. Ticari olarak, para kazandığınız ülkeye vergi vermemek için oynanan hiçbir oyunun doğru olduğunu söyleyemeyeceğimiz gibi, hizmet verdiğiniz ülkenin insanlarını tanımadan oraya hizmet vermenin de ancak acınacak bir faaliyet olduğu gerçeğini vurgulamak zorundayız.
“Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler” atasözünü hepimiz biliyoruz ama ben geçtiğimiz gün çok sevdiğim arkadaşım Ömer YAŞAR’dan bu atasözünün hikayesini dinledim. Yeri geldiğini düşünerek ya da yeri gelse de anlatsam heyecanıyla sizinle de paylaşmak istiyorum.
“Çobanın biri bildiklerini öğretmenin vacib oldugunu öğrenmiş. Sonra etrafına bakınmış kimse yok. Sadece koyunlar ve keçiler var. Kendi kendine Allah’ım ben bildiklerimi okuduklarımı öğrendiklerimi kime öğreteyim burada kimse yok ki sadece koyunlar ve keçiler var. Sonra karar vermiş hayvanlarına anlatmaya. Sürünün ortasına oturmuş başlamış anlatmaya, ders verir gibi tüm ciddiyeti ile anlatıyormuş. Oradan geçen dervişin biri uzun bir süre çobanı izlemiş çoban keçilere bir şeyler anlatıyormuş. Sonra da keçinin bir tanesinin çenesinden tutup kafasını aşağı yukarı oynatıyormuş. Derviş dayanamamış, yanına gitmiş ve sormuş: Sen ne yapıyorsun? Çoban bildiklerini öğretmenin vacip olduğunu öğrendiğini, etrafında öğretebilecek kimse bulunmadığını söylemiş dervişe. Derviş, eee ne alaka diyince, çoban patlatmış bombayı : İnsanın olmadığı yerde keçiye çelebi derler. Gezdim Şam ile Halep, Eyledim İlmi Talep; İnsanda Yok İse Haya İle Edep, Okusa da Merkep…! Okumasa da Merkep……!”
Ümit ediyoruz ki, artık sadece Abdurrahman Çelebi’ye Abdurrahman Çelebi deriz. Bizi doğru anlayıp, sorularımıza doğru cevap veren arama motorlarına sahip oluruz.
Google Maps’e Çin’den Tayvan’a nasıl giderim diye sorup da, okyanusu yüzerek geç cevabını almak hiç de hoş olmasa gerek. Aynı şekilde, İstanbul’da gezerken de Google Harita’ya göre yolunuzu bulmaya çalışabilirseniz şaşırabilirsiniz. Acilen, bu konuda da yerel çözümlerin olması gerektiği görüşümü de yinelemek istiyorum.
Yandex, sadece bir arama motoru değil, farklı servisler de sunuyor. Son haberleri otomatik işleyip analiz eden Yandex Haberler, haber7.com, birincikuvvet.com, zaman.com.tr, haberler.com gibi Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarından veri toplayarak kullanıcılara gündemdeki haberlerin tamamını objektif ve eksiksiz bir şekilde sunuyor. Yandex.Mail servisi ise kullanıcılara limitsiz kapasiteye, kullanışlı ve hızlı bir arayüze sahip ücretsiz bir e-posta hizmeti veriyor. Başkaları almadan hemen kendi adınıza bir e-posta adresi almanızı tavsiye ederiz. [email protected] e-mail adresini ilk duyduğumda iyi ki almıştım. Malum, benimle aynı isimde birkaç rakibim var  Soyadı kanununa rağmen, aynı soyadının birçok aileye verilmiş olması, akrabalığın tespitine yarayacağı düşünülen soyadının hiçbir işe yaramamasına ya da kargaşa oluşturulmasına neden olmaktadır. Bu sadece bir tespit, elbette bu saatten sonra yapılacak bir şey kalmamış durumda.
Artık, web sitesi yapan firmalara yeni bir iş yükü daha çıktı. Sadece Google kaydı değil, firmalar Yandex kaydı da isteyecek. Aslında bu işlemi, http://webmaster.yandex.com.tr/addurl.xml linkinden kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak bu işin uzmanları için Yandex gayet başarılı Arama Motoru Optimizasyonu araçları sunuyor. Yandex web yöneticisi araçlarını kulalnabilmek için öncelikle http://webmaster.yandex.com.tr/ linkine gidilmesi geekiyor. Servislere önceden üye değilseniz, basit ve pratik bir formu doldurarak üye olabiliyorsunuz.
Uluslar arası ancak yerel mantıkta çalışan firmaların başarısı, Yandex’in de dikkatini çekmiş olmalı ki, bu düsturla hareket etmesi sebebiyle girdiği heryerde başarılı olabilmiştir. Rusya’da arama motoru pazarının % 60’dan fazlasına hakim olmasının sebebini de bu şekilde açıklayabiliriz. Yöresel içeriğe önem vermesi Yandex’i farklı hale getirmiştir. Örneğin, şimdi girip “İstanbul’daki Bisiklet Firmaları” yazın, karşınıza çok mantıklı ve işinize yarayacak sonuçlar çok hızlı şekilde çıkacaktır.
Bunun için sizin yapmanız gereken, www.ht.gen.tr/istanbuldaki-bisiklet-firmalari.html şeklinde bir adres oluşturmuş olmaktır. Böylece Yandex tarafından hızla indexlenecek ve sonuçlarda bulunma imkanınız ortaya çıkacaktır.
Eğer , e-ticaret sitesi sahibiyseniz ve iyi bir sıralama elde etmek istiyorsanız, şu özelliklere mutlaka yer veriniz.
• Tanınmış bir marka olması,
• İletişim bilgilerinin eksiksiz olması,
• Müşteri yorumlarına yer verilmesi,
• Resimlerin ve açıklamaların kaliteli olması,
• Ürün araması yapılabilmesi,
• Basit bir üyelik formunun bulunması,
• Farklı ödeme seçeneklerinin bulunması,
• Hızlı teslimat seçeneklerinin bulunması.
Alexander Sadovskiy katıldığı bir konferansında şu açıklamaları yapıyor:
“Nasıl ki kullanıcılar için hem online hem de offline etkenler önemlidir, biz de bu faktörleri yandex kullanıcılarına daha iyi sonuçlar sunabilmek için kullanmaktayız.”

Yandex’in titizliği nedeniyle, sitenizi hazırlarken şu maddelere dikkat edin. Aslında, bu maddelere, yaptığınız işi iyi yapmak adına dikkat ettiğinizde sadece Yandex’te değil tüm arama motorlarında en üst sırada çıkabileceğinizi unutmamalısınız.

İşte arama motorlarında üst sırada olmak isteyenler için, dikkat edilecek maddeler aşağıda sunulmuştur.
1. Ödeme işlemi sırasında https yönlendirmesi,
2. Kurumsal e-posta adresi,
3. Kurumsal telefon bilgileri,
4. Açık adres ve çalışma saatleri,
5. Ürün sayfasına kolay erişim,
6. Kaliteli içerik.
Bizi doğru tanıyan, doğru tanıtan, aradığımızı en doğru şekilde karşımıza çıkaracak, “Ulusal Arama Motoru Projesi”nin hayata geçmesi temennisiyle, bu temennimizin gerçekleşeceği güne kadar Google’a rakip olabilecek niteliklere sahip olması sebebiyle Yandex’i öneriyoruz.
Saygılarımla,
Hakan TOPUZOĞLU

759330cookie-checkYandex arama motorunda bulunma teknikleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.